sedapnyaa....anak jati pantai timur

Author: ida home delights // Category:
as salam...entry yang berturut2 utk hari ini...disebabkan ada idea dan ada bahan yang ingin dikongsikan..ermm....suatu hari terpandang kat dalam tv menu ni...olala, sudah lama tak makan menu ni...sape2 yang berasal usul dr negeri pantai timur especially dr Terengganu or Kelantan mesti tahu menu nih...wallaaaa....sejak dr hari terpandangkan menu ni dlm tv tu, bermulalah menjejak angin kerajinan utk membuatnya...

aishh...dr tadi lagi dok berceloteh...mende apa la menu yang special sgt kat dia ni ek....

hahaha..KETUPAT SOTONG......

memang dah lama bebeno tak makan ketupat sotong ni...ingat lagi masa form 3 kat sek men dulu, ma ngan abah anta kan makanan ni kat asrama sekolah...nostalgia sungguh.

so, hari ni nak kongsikan dengan anda semua resepi ketupat sotong resepi dr saya sendiri...sebab resepi sebenar saya tak tahu, just ikut rasa yang pernah saya rasa dulu...kat KL ni pun nak jumpa makanan ni amatlah tidak ada...har har..

ketupat sotong
RESEPI KETUPAT SOTONG

bahan-bahannya :-

10 ekor sotong bersaiz besar
1 pot beras pulut (tin susu saiz kecil) (cuci bersih dan toskan)
3 cawan santan pekat
2 cawan air kosong
2 ketul nisan kerek (gula melaka-klu guna gula melaka ,agak2 1/2 ketul)
sedikit garam
1 sudu besar gula
2 helai daun pandan (disiat dan disimpul)
1 inci halia di hiris nipis
lidi utk cucuk

CARA-CARA :-
sotong dibersihkan dan ditoskan...kemudian masukkan beras pulut tadi kedalam sotong 3/4 penuh..kemudian dimasukkan bahagian kepala sotong ke dalam dan cucuk dengan lidi supaya isi tak terkeluar dan kepala sotong tadi duduk tegap.

kemudian kukus sebentar sotong tadi dalam 10 minit supaya beras pulut tu separuh masak..(kalau tknk kukus dulu pun boleh)

masukkan santan, air, garam, nisan kerek, halia dan daun pandan ke dalam periuk...didihkan bahan2 tadi sebentar dan kemudian masukkan sotong tadi kedalam periuk..jika ada lebihan beras pulut, masukkan juga ke dalam periuk..masak guna api perlahan sehingga kuah hampir2 pekat dan beras pulut dalam sotong tu masak...dah masak, boleh la dimakan...
alhamdulillah..rasa nya memang sama...terubat la rindu nak makan ketupat sotong ni..

bagi sesiapa yang ingin mencuba, silakan....




2 Responses to "sedapnyaa....anak jati pantai timur"

cik asam jeruk Says :
November 29, 2011 at 3:02 PM

penah makan rasanye..tp xmasuk dengan tekak saya :( huhu. tp klo dalam tu ade telur sotong..memang i like..kekeke

ida home delights Says :
December 7, 2011 at 3:52 PM

ermm..ikut selera masing2 kan...setengah ok bagi tekak kita, dan setengahnya tak masuk tekak org lain...

Post a Comment