muffin pisang

Author: ida home delights // Category:
as salam...dah petang2 ni baru teringat ingin berkongsi satu resepi yang ringkas, mudah tapi enak. Dah lama terperap. Saya cedok resepi ni dr sini yang resepi asalnya dr kak June Ahmad. Terima kasih kak zu atas perkongsian ilmu dan resepi ni.


Apapun seperti biasa la saya just membuat sesuatu sambil menambah dan mengurangkan bahan2 mengikut barang2 keperluan yang masih bersisa dan berbaki di dapur, bak kata blogger2 lain menderhaka la resepi itu...


Macam mana la rupa muffin pisang yang saya buat yek...jom kita intai2....


soo gebusss
lagi hangus lagi sedap...kruk krak di makan panas2...yummy

RESEPI WALNUT PISANG MUFFIN

bahan-bahannya :-(resepi asal dr my resepi, juga Kak June Ahmad, dan saya cedok dr Kak Zu)
A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

B
1 cawan pisang emas lecek [saya guna pisang montel dlm 4 biji saiz sedang]
2 biji telur
1 cawan gula perang
1 cawan minyak masak
sedikit garam
50gm kismis hitam (kakzu tambah) [saya tak letak]
100gm walnut (kakzu tambah) [saya tak letak]
1/2 cawan coklat chip [saya tambah]
1/2 cawan colourful coklat rice [saya tambah]

CARA-CARANYA :-
ayak bahan A masuk dalam mangkuk. Kocok telur, masukkan telur, kacau sebati dengan senduk. masukkan minyak dan pisang lecek dan sedikit garam. akhir sekali masukkan tepung, walnut dan kismis. (saya tak masukkan kismis dan walnut tu sbb takde, tapi saya gantikan dgn coklat chip dan colourful coklat rice). masukkan dalam acuan muffin. bakar pada suhu 180C selama 30 minit. Adunan ini tak perlukan mixer, hanya kacau dengan senduk.

p/s dari saya..suhu kepanasan oven bergantung mengikut oven masing2 ye..saya guna oven kecik dan guna papercup saiz 8, so saya bakar guna suhu 150C selama 20 minit.

SELAMAT MENCUBA DAN JANGAN PUTUS ASA.

apakata kita layan lagi pics.....







kepada kawan2 yang takde masa nak buat dan nak oder, silakan...sms or cal me 017-9769832..tapi apakata cuba je sendiri, tk susah pun...terima kasih.


0 Responses to "muffin pisang"

Post a Comment