kek karamel

Author: ida home delights // Category:
as salam...
hari ni saya nak tunaikan janji untuk tepek dan kongsi resepi kek karamel...mengikut sejarah kek karamel ni diasaskan dan di cipta oleh Munira Baharom..ini mengikut apa yang saya tau la, klu tk betul mohon maaf banyak2..tk berniat utk buat siapa pencipta asal tercuit hati...saya godak resepi ni dr blog kak zuraini alias dan banyak juga pengikut2 lain yang dah tak tersusun dah..yang akhirnya saya cuba...mohon izin dr empunya resepi utk berkongsi dengan rakan2 yang lain pula ya..tqvm..


kita tengok dulu kek karamel tu utk dapatkan feel sebelum nak cuba...


 kek karamel

pasti berdebar setiap kali kita nak telangkupkan kek ni...nak tengok karamel pecah ke elok letaknya....suspen sungguh..


so, sekarang diperturunkan resepinya supaya anda semua dapat cuba.


LOYANG 9"
Bahan-bahannya :-
2 @ 4 sudu besar gula
(jadikan gula hangus, ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang)


BHGN ATAS
1/2 tin susu cair/ 1 cawan susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanila
3 kuning telur
(kacau sebati dengan perlahan-lahan)


LAPISAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
(pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang..masukkan gula..pukul kembang lagi hingga naik sekali ganda..masukkan tepung yang dicampurkan dengan baking powder..pukul lagi dan ketepikan)


MERINGUE (B)
6 biji putih telur
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tartar
(pukul hingga kembang dan tak menitis jatuh bila ditelangkupkan)


kemudian, campurkan Bahan A dan Bahan B, kacau dengan menggunakan TANGAN kaedah kaup balik.


## masukkan karamel dalam loyang kemudian masukkan adunan kek yang telah di warnakan mengikut kreativiti masing-masing)


p/s :-
- bakar dengan menggunakan kaedah double boiler (steam bake), 180C (oven saya 160C)
- panaskan oven 10 minit
- 60 minit pertama guna api bawah
- selebihnya guna api atas bawah sehingga kek masak (lebih kurang 10-15 minit)
- apapun bergantung pada suhu kepanasan oven masing-masing..




so SELAMAT MENCUBA...happy baking..


dan kepada sesiapa yang tak rajin nak cuba dan teringin nak rasa, bgtau aje pada saya, nanti saya akan siapkan tempahan anda itu..

0 Responses to "kek karamel"

Post a Comment