kek besday izzah

Author: ida home delights // Category:

as salam..jom layan gambar2 ni dulu eh....

toffee walnut caramel ciskek



Alhamdulillah...terus ke entry yang berikutnya untuk hari ini..terlebih rajin sudaaaa...
ok la, ini adalah kek besday yang saya buat utk anak dara saya NUR IZZAH SAFIYYAH AZMI  yang ke-5 tahun pada 19/10/2011 hari tu...celebrate kat sekolah dengan kawan2 dan cikgu2...

kek apa yang saya buat...ermmm, kek span coklat dan toffee walnut caramel cheese cake aje..jom layan kek2 yang berikutnya...

kek span coklat, layered n topping with buttercream

anak request nak kek yg ada taman, tp ibu tk rajin nak reka2 yg lain...so simple deco aje yg mampu

yang ni khas utk mkn ngan kawan2...yg ciskek tu utk cikgu2 tau...



8" kek span coklat dan 6" toffee walnut caramel cheesecake
ibu doakan kakak berjaya didunia dan di akhirat....ameen.

next order please....

Author: ida home delights // Category:
as salam...
selepas sessi membuat cupcake, tiba plak giliran utk membuat ciskek...alhamdulillah, mmg ramai yg suka akan ciskek keluaran pelangiisrainbow.blogspot.com...

jom kita layan pic...

 oder dr Mohd hisyam Aziz n frens...tqvm cos selalu order this type of cakes.


3 biji blueberry ciskek








 




 

sedia utk penghantaran


tqvm...and pada sesiapa yang teringin nak rasa ciskek ni silalah order ye, boleh kunjungi fb saya atau just sms ke no 017-9769832..

lotus seeds with oreo cheese cupcake

Author: ida home delights // Category:
as salam...setelah menghilang, kejap timbul kejap tenggelam...
memperkenalkan satu produk baru keluaran pelangiisrainbow.blogspot.com....LOTUS SEEDS CUPCAKE WITH OREO CHEESE CUPCAKE...
jom kita layan...

 based with oreo biscuits and chopped lotus seed, and topping with choc ganache and white caramel..









ini hasil apabila ditelangkupkan....nampak tak sekeping oreo biscuit with cream tu...walawaaa...memang nyaman di tekak...

anyway, tqvm along aka Azwin Azmi cos percaya kat makcik utk siapkan projek akhir course....order dated 23/10/2011..

order

Author: ida home delights // Category:
as salam...just nak post the latest order yang saya buat last week...dalam banyak2 list yang saya buat, ciskek jugak yang menjadi pilihan...sedap la tu kan...hihihi...
angkat bakul sendiri nampak....tak betul ke...kalau tak, tkkan feed back yang saya dapat amat2 memberangsangkan kan...mungkin dalam bab2 deko saya masih fail, maklumlah masih belum berkesempatan nak join kelas deco..insyaAllah jika tiada aral dan diberi keizinan saya nak jugak join kelas deco satu hari nanti, nak asah lagi skill hias kek...keras kejung lagi tangan ni....apapun yang paling utama adalah rasa kek tu kan...har har har,...utk senangkan hati sendiri...


so layan pic ni ye....



 ciskek yang fresh keluar dr loyang..belum dihias apa2...togel jek


setelah sejuk dilapisi dengan choc ganache...lagi banyak lagi sedap..


lepas tu dilapisi pula dengan blueberry...


akhir sekali deco la ikut suka...letak fresh cream, memang sedap..
apapun disebaban kek ni masih belum sempurna sejuknya, so masa letak fresh cream tu dia cair meleret jatuh ke tepi...
dah jadi tak cantik..huhuhu


apapun terima kasih farah sebab still support me...utk belated besday sahabat u nya iaitu nary dan huda..tqvm.

kek kukus velvet

Author: ida home delights // Category:
as salam...entry yang seterusnya untuk hari ni..terlalu rajin aganya nak tepek resepi kedua sebagaimana yang dijanjkian...kan manusia berpegang pada janji...
kali ni nak share resepi kek kukus velvet...resepi ni saya korek hasil pencarian di blog kak yatie di yatiememories.blogspot.com..resepi asal dari kak Fida@MyR...saya mohon izin utk copy paste kat sini pula ye...dengan memanjangkan ilmu2 ni semoga kita semua dapat manfaat dan rahmat dariNya...tak rugi pun kan kalau kita share sedikit ilmu yang kita ada ni kan...



ini lah hasil penat lelah saya menghasilkannya...uishh, penat ke..?..hai maunya tk penat, layer tu bukan satu tau, byk layer, kukus satu2, kena byk sabo....apapun suka sangat dengan hasilnya....


Ni la resepinya :-

KEK KUKUS VELVET
5 biji telur gred A (sejuk dr fridge)
225 gm gula halus
220 gm tepung gandum
1 sudu kecil rata baking powder
1 sudu besar ovallete
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100gm minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
pewarna kesukaan
asam hawflakes secukupnya

CARA :-
ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
pukul gula dan telur hingga kembang. setelah kembang masukkan ovallette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
masukkan minyak dan digaul sebati.
masukkan tepung, baking powder yang telah diayak tadi berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanila.
gaul sebati dan bahagikan kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna kegemaran.
Loyang alas dengan kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama, letak warna merah 6 sudu, pastu susun hawflakes..kukus 5-7 minit..kemudian letak warna seterusnya 6 sudu, pastu susun hawflakes dan kukus lagi 5-7 minit..kmdn buat lagi sehingga habis adunan dan yang terakhir kukus 20 minit..

kek karamel

Author: ida home delights // Category:
as salam...
hari ni saya nak tunaikan janji untuk tepek dan kongsi resepi kek karamel...mengikut sejarah kek karamel ni diasaskan dan di cipta oleh Munira Baharom..ini mengikut apa yang saya tau la, klu tk betul mohon maaf banyak2..tk berniat utk buat siapa pencipta asal tercuit hati...saya godak resepi ni dr blog kak zuraini alias dan banyak juga pengikut2 lain yang dah tak tersusun dah..yang akhirnya saya cuba...mohon izin dr empunya resepi utk berkongsi dengan rakan2 yang lain pula ya..tqvm..


kita tengok dulu kek karamel tu utk dapatkan feel sebelum nak cuba...


 kek karamel

pasti berdebar setiap kali kita nak telangkupkan kek ni...nak tengok karamel pecah ke elok letaknya....suspen sungguh..


so, sekarang diperturunkan resepinya supaya anda semua dapat cuba.


LOYANG 9"
Bahan-bahannya :-
2 @ 4 sudu besar gula
(jadikan gula hangus, ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang)


BHGN ATAS
1/2 tin susu cair/ 1 cawan susu cair
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanila
3 kuning telur
(kacau sebati dengan perlahan-lahan)


LAPISAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
(pukul kuning telur, air dan minyak hingga kembang..masukkan gula..pukul kembang lagi hingga naik sekali ganda..masukkan tepung yang dicampurkan dengan baking powder..pukul lagi dan ketepikan)


MERINGUE (B)
6 biji putih telur
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tartar
(pukul hingga kembang dan tak menitis jatuh bila ditelangkupkan)


kemudian, campurkan Bahan A dan Bahan B, kacau dengan menggunakan TANGAN kaedah kaup balik.


## masukkan karamel dalam loyang kemudian masukkan adunan kek yang telah di warnakan mengikut kreativiti masing-masing)


p/s :-
- bakar dengan menggunakan kaedah double boiler (steam bake), 180C (oven saya 160C)
- panaskan oven 10 minit
- 60 minit pertama guna api bawah
- selebihnya guna api atas bawah sehingga kek masak (lebih kurang 10-15 minit)
- apapun bergantung pada suhu kepanasan oven masing-masing..




so SELAMAT MENCUBA...happy baking..


dan kepada sesiapa yang tak rajin nak cuba dan teringin nak rasa, bgtau aje pada saya, nanti saya akan siapkan tempahan anda itu..

mencuba

Author: ida home delights // Category:
Mencuba...?
apa yang ingin anda cuba...?
bagi saya setiap resepi yang saya perolehi sebolehnya saya ingin mencuba..tapi bila...??????
sebenarnya sudah terlalu banyak resepi2 sudah saya catit dan catat dan simpan dan peram dan dh lunyai pun...entah bila nak cuba nih...!!!!!!
huhuhu....koleksi buku2 resepi juga telah makin bertambah...bila jugak saya nak cuba nih..???


erm....setakat ni ada la juga satu dua resepi yang saya perolehi dari blog2 yang lain sudah saya cuba..dan alhamdulillah memang menjadi la...memang la, pertama kali buat kadang2 kita akan menemui kegagalan, dan kita harus belajar dari kesilapan teknik dan cara pembuatannya...org kata trial n error...klu buat2 je terus pandai, baik tkyah tengok resepi ye tak....


 kek karamel yang belum dibakar
belum buat spider bagai

 kek karamel yang dah siap dilorek


 surprisessssss....waktu nak telangkupkan ni yang berdebar2 nih..
alhamdulillah, after second trial....

 gebus sangat kek dia, ditambah plak karamel yang ada kat atas tu...
memang mabeles la...tambah2 plak makan sejuk2...

 tkde org tk suka makan kek karamel ni, even suami saya yang tk gemar kek pun boleh mamam...alhamdulillah..nanti uolss kena cuba yee....



kek yang dah dipotong2...sila la amik sepotong..

 haa....ini pulak kek kukus velvet....sesape yang suka masam hawflakes tu o la...
first time saya cuba buat dan rasa...ok la, bole masuk tekak cuma klu tk letak hawflakes tu lagi sedap kot, sebab saya tk berapa gemar hawflakes tu..

syok kan bila kita tengok warna warni yang terang2 cam gini...budak2 pun teruja nak makan...


so, inilah hasil kek2 yang saya dah cuba buat.. just nak share gambar2...dan hasilnya memang mabeles...tika waktu renggang yang lain saya akan share dengan anda semua resepinya...
so, tengok dulu ye...layan gambar2 dulu, bila dtg feel nak cuba, nanti saya tepekkan resepinya...dan klu malas nak buat tu dan nak rasa, apakata oder jek...insyaallah saya bole usahakan...



tempahan

Author: ida home delights // Category:


salam...
dah lama bebeno tk hapdet apa2 kat blog yang ku sayangi ini..huhu (sayang ke..tp nape la di bio kan dia terabai lama sgt)..sebulan lebih tanpe apa2 kabar berita, tanpa apa2 cerita, tanpa apa2 laa...haish..masa suntuk dan terbatas je rasa...


erm...raya dah lama berlalu dan permintaan waktu raya ritu bole gak la kan...tp tk dapat nak tayang ape2 gambo sebab kamera ku rosak..huhuhu...so, sedih rasa, even gambo raya pun tadak...memang sedih dan amat sadisss....


apapun hari ni merajinkan diri nak update kek2 yang telah dibuat sebelum ini, mungin dah basi kot...tape, at least ada sesuatu utk tayangan unggul...har har har....so layan aje la...




 red velvet cupcake..sempena besday angah dan abahnya
"HAPPY BESDAY.."


 red velvet cake
yang ni buat utk versi kek...

 ciskek...2 biji tempahan dari sepupu ku MOHD HISYAM AZIZ
*terima kasih ye...dapat feedback yg sgt2 memberangsangkan dr kamu*
~komentar : sedap sangat dan lebih sedap dr secret resepi..lepas ni tk cari dah kat secret recipe, oder kt kak ida je....~
alhamdulillah

 posing lagi
saya hanya suka buat versi bakar je...rasanya lagi sedap...

 dihiasi dengan topping blueberry dan cover dgn fresh cream dan choc ganache...lagi yummy....

 tengok la coklat yang mengalir tu....slurppp






so, kepada sesiapa yang berminat nak oder sila lah ye,..jgn malu2 atau segan2...just call or sms me at 017-9769832....adios...sehingga ke lain masa....
assalamualaikum wbt....