ILMU TENTANG MUFFIN

Author: ida home delights // Category:
assalamualaikum semua...
maaf sesangat sebab janji yg dibuat pada entry yg lepas, baru dapat ditunaikan mlm ni....maklumlah, keje tetap keje di siang hari...klu ada oder buat oder malam2....ni bila rasa cam rajin nk bukak blog, cuba jugak la nk selit sepatah dua kata..


teringat pulak ada janji yang masih belum ditunaikan ye...oklah malam ni nak kongsikan sedikit tentang ilmu membuat muffin yang entah dari mana makcik cedok pun dah lupa...apapun kita ucapkan terima kasih pada empunya asal penurunan petua dan ilmu tentang muffin ni ye...dan minta izin dr empunya diri utk copypaste kt sini utk tatapan dan panduan rakan2 yg lain...moga apa yang bermanfaat sentiasa Allah berkati...ameen


PETUA TENTANG MUFFIN.:
.:hanya menggunakan senduk kayu untuk mengacau adunan;
.::menggaul hanya dalam 4 - 5 kali gaul sahaja;
.:::jangan menggunakan mixer nanti muffin akan bantat;
.::::adunan muffin adalah sedikit berketul2 dan tk smooth seperti adunan kek; dan
.:::::sebelum membakar, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu mengikut suhu yang sesuai paling kurang 20 minit sebelum membakar


perhatian ya...petua dan tips diatas adalah ditujukan khas untuk beginners yang baru berjinak2 dlm dunia bakery..bagi otai2, sila abaikan ya sebab anda memang dah otai...klu sudi nak kongsi petua, amatlah digalakkan..betul tak kawan2...??




so, apalagi....resepi dah ada, tips pun dh bagi, rajin2kanlah diri masing2 utk kedapur, perasapkan oven anda tu....


sekian dulu utk entry kali ni...next entry kita akan berjumpa lagi....
tkde gambar2 ye....sowii...

0 Responses to "ILMU TENTANG MUFFIN"

Post a Comment